Het belang van oliekeerringen

Wanneer je gebruik maakt van machines met draaiende onderdelen zoals assen en tandwielen, kun je niet zonder oliekeerringen. Tandwielen en assen hebben olie nodig om soepel te kunnen draaien en bewegen. Deze olie moet echter niet in de rest van de machine komen. Daarom is het zeer raadzaam om je machines uit te rusten met een oliekeerringen. Oliekeerringen dienen als een afdichting tussen het lagerhuis en de rest van de machine. Deze ringen worden er niet alleen voor dat de olie niet door de hele machine terecht komt, maar het houdt ook stof en water buiten. Wanneer je kiest voor een oliekeerringen met stoflippen haal je hierin het beste resultaat.

Een oliekeerring zorgt ervoor dat je machines minder onderhoud nodig hebben en dus efficiënter kunnen werken. Er zijn diverse soorten oliekeerringen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit een enkele of dubbele buitenmantel. Hiervan wordt de enkele het vaakst gebruikt. Deze is geschikt voor kleine en middelgrote belasting en wordt het vaakst gebruikt bij kleinere machines. Bij een grote machine en machines met zwaardere belastingen wordt geadviseerd om te kiezen voor een dubbele buitenmantel.

Daarnaast zijn er mogelijkheden binnen de buitenmantels. Hierin kun je kiezen tussen een stalen buitenmantel of een buitenmantel met een NBR of FKM omhulsel. De beste keuze hangt af van de behuizing van de machine. Bij een stalen of gietijzeren behuizing kun je voor beide variaties kiezen. Bij een lichte legering of een kunststof behuizing wordt een omhulde buitenmantel geadviseerd. Dit heeft te maken met het feit dat temperatuurverschillend de behuizing kan uitzetten, wat kan leiden tot lekkages en zelfs tot het loslaten van de behuizing. Dit zorgt voor hoge kosten.

Het verschil tussen een NBR omhulsel en een FHM omhulsel zit in de omgevingstemperatuur. Een FKM is te gebruiken bij een temperatuur van -25ºC tot 160ºC en de NBR tussen de 35ºC en 100ºC.