Tips voor het onderhouden van je dak

Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van het huis, daarom is het belangrijk dat het goed wordt onderhouden. Door een kwalitatief dak, heb je namelijk ook een betere isolatie, wat niet alleen fijn is om in te leven, maar hierdoor bespaar je ook op de stookkosten. Hoe je je dak kan (laten) onderhouden lees je in dit artikel.

Dakpannen

Dakpannen hebben een relatief lange levensduur, door het materiaal waar het van is gemaakt. De meeste dakpannen zijn gemaakt van klei en hebben weinig onderhoud nodig. Dakpannen gaan gemiddeld 30 tot 40 jaar mee. Toch is het verstandig om het dak wel om de paar jaar te laten inspecteren door een specialist, dakpannen kunnen namelijk wel verschuiven, wat ten koste gaat van de kwaliteit.

Rieten dak

Een rieten dak was vroeger een goedkope manier om je huis waterdicht te maken, tegenwoordig zien we rieten daken vooral terug bij luxe huizen. Het is geen toeval dit dat alleen bij dure huizen terug te zien is. Een rieten dak is namelijk niet alleen duur om te laten leggen, maar het onderhoud vergt ook meer aandacht. Een rieten dak is namelijk vrij gevoelig voor weersomstandigheden en wanneer het rieten dak vocht vasthoudt, dan kan het gaan rotten. Onderhoud is dus heel erg belangrijk bij een rieten dak. Een rieten dak gaat gemiddeld 20 jaar mee.

Nieuw dak laten leggen

Wanneer je merkt dat het dak beduidend minder wordt, kun je uiteraard ook overwegen om een geheel nieuw dak te laten leggen. Helaas is een dak geen goedkope investering. Aangezien in investering in het dak wel positieve gevolgen heeft voor de woningwaarde, is het zeker het overwegen waard. Je zou bijvoorbeeld een persoonlijke lening kunnen aangaan, waarbij je zelf bepaalt hoeveel je wil lenen en hoeveel geld je zelf inlegt.