Zonnepanelen op je dak plaatsen

Zonnepanelen zijn een steeds populairdere investering. Je helpt er het milieu mee, maar ook jezelf. De duurzame energie die je ermee opwekt kan je energierekening namelijk flink verlagen. Of je de zonnepanelen zelf kunt plaatsen of dit beter aan professionals kunt overlaten, lees je hier.

Zonnepanelen plaatsen is een vak apart. Het is daarom ook verstandig om dit werk aan professionals over te laten. Je weet dan zeker dat de plaatsing goed en veilig gebeurt. Daarnaast sta je steviger in je schoenen als er een defect optreedt. Wanneer je de panelen zelf monteert, zal de leverancier het probleem al snel wijten aan een gebrekkige installatie, waardoor je garantie misloopt. Door de panelen te laten plaatsen door de leverancier, voorkom je dit probleem.

Leveranciers vergelijken

Zonnepanelen zijn een langetermijninvestering. Ze komen voor een periode van minimaal 25 jaar op je dak te liggen. Het loont dus om je van te voren goed te oriënteren. Vraag dus altijd van meerdere leveranciers offertes op. Laat de leverancier altijd even langs komen om een exacte offerte op te stellen, passend bij jouw situatie. Dat levert een realistischer beeld op. Bedenk bij het vergelijken van leveranciers ook: goedkoop is duurkoop. Zonnepanelen koop je voor een lange periode. Om te voorkomen dat er na de garantieperiode problemen optreden, kun je je beter focussen op kwaliteit en zekerheid, dan op de goedkoopste prijs. Een iets duurdere prijs betaalt zich op den duur vanzelf terug, dankzij een aantrekkelijker rendement.

Zelf plaatsen

Je kunt er ook voor kiezen om zonnepanelen zelf te plaatsen. Dit scheelt je toch algauw 800 euro aan installatiekosten. Als je de panelen zelf plaatst, controleer dan eerst de staat van je dak. Aangezien de zonnepanelen er voor een lange tijd op komen te liggen, dient de conditie van je dak goed te zijn. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor de panelen. Een gemiddeld rijtjeshuis heeft zo’n acht tot veertien panelen nodig voor een gunstig rendement. Deze panelen moeten uit de schaduw en het liefst richting het zuiden geplaatst worden om er zoveel mogelijk van te profiteren.

Plaatsing dient daarnaast veilig te gebeuren. Voor platte daken zijn de risico’s minder groot dan voor schuine daken. Zorg bij schuine daken dan ook altijd voor valbescherming en plaats bij voorkeur een stijger tot de dakrand. Houd er daarnaast rekening mee dat er bij zonnig weer al spanning op de panelen kan staan, ook al zijn ze nog niet aangesloten. Pas dus op voor schokken.